12.02.2013

Szybki deser


W lutym nie wystarczy solidny obiad, deser jest absolutnie niezbędny. Nie zawsze jest czas i ochota na cukiernicze popisy (zwłaszcza jeśli test swojej kreatywności będziemy przeprowadzać w Walentynki :-)

Błyskawiczny mus jabłkowy z kruszonką:

Mój dzisiejszy deser wymagał kilkuminutowego wysiłku - w spiżarni znalazłam spory słoik musu z karmelizowanych antonówek (teraz jesienne przetwory cieszą wyjątkowo), który przełożyłam do żaroodpornego naczynia do zapiekania, wcześniej solidnie natłuszczonego masłem. Na wierzch starłam resztkę kruchego ciasta, które zapomniane leżakowało w lodówce. Można także wykonać szybką kruszonkę:

75 g masła posiekać z taką samą ilością cukru (może być cukier puder, ale dobry efekt daje także kryształowy biały cukier a nawet brązowy) i 150 g mąki (krupczatka lub zwykła lub mieszana), ja chętnie dodaję jeszcze szczyptę soli i nieco większą szczyptę cynamonu.

Mus zapiekamy w temperaturze 170 stopni do chwili, aż wierzch deseru nabierze lekko brązowego koloru.

A na Walentynki  .... (?)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...