Bajgle z kremowym serkiem philadelphia i np. plastrem wędzonego łososia przenoszą błyskawicznie na lunch do klimatycznego bistro w Kopenhadze lub Nowym Jorku. Niby zwykła bułka, jakich zjadamy wiele (zwłaszcza bułko i chlebożercy), ale nie kojarzy się z posiłkiem w Polsce. U nas byłaby to kajzerka ... tylko że kajzerka jest leciutka i moim zdaniem mało sycąca, a bajgiel ciężki i jakby wilgotny. Nawet ta nazwa ... taka nie polska. Ale to tylko pozory, w wielu warszawskich piekarniach można kupić bajgle... z makiem, sezamem, pszenne, żytnie itp. Po dziejszej próbie wiem, że warto także upiec samemu, bo mogą okazać się jeszcze lepsze niż sklepowe. Jestem zadowolona z rezultatu, chociaż charakterystyczna dla bajgla dziurka niemalże zniknęła w wyrośniętym cieście. Już objerzałam parę filmów na youtube i następnym razem planuję nieco inaczej zabrać się do formowania bułek.
Do przygotowania bajgli (16 średniej wielkości bułeczek) musicie nabyć mąką pszenną chlebową (typ 750) i wygospodarować sporo czasu i cierpliwości.
Bajgle
Zaczyn:
150 g mąki chlebowej wymieszać z 1/2 łyżeczki suszonych drożdży, dodać 150 ml wody i odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia.
Odmierzyć 600 g mąki, wymieszać z 6 g suszonych drożdży i 2 płaskimi łyżkami soli,
2 łyżki miodu wymieszać z 350 ml wody, dodać do mąki wraz z zaczynem, wyrobić elastyczne ciasto (10 minut wyrabiana).
Ciasto zostawić do wyrośnięcia, po podwojeniu wielkości wyjąć na stolnicę, złożyć na 3 części, a następnie na pół, przykryć naczynie szczelnie folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia ciasto podzielić na 16 porcji, uformować kulki i pozwolić im urosnąć.
Kulki "przedziurawić" formując dziurkę w środku lub rolować ciasto, by nadać mu kształt wałka, którego końce następnie skleić. Ponownie zostawić do wyrośnięcia.
W garunku o szerokim dnie zagotować wodę z 2 łyżkami miodu. Wkładać wyrośnięte bułeczki na gotującą się wodę, po minucie przewrócić i po kolejnej minucie wyjąć łyżką cedzakową.
Bajgle posmarować ubitym jajkiem i posypać sezamem lub makiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec do uzyskania brązowego koloru - ok. 25 minut.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz