14.01.2013

Szaszłyki z łososia z ananasem

Z zakupów wróciłam z apetycznym filetem z łososia, ładnym ananasem i fasolką szparagową. 
Nie miałam jednak pomysłu, jak te składniki szybko zamienić na dobrą kolację. Okazało się, że wyszukiwarka google zaprowadziła mnie do znanej i cenionej przeze mnie  strony kwestia smaku, a tam już czekał przepis na szaszłyki z łososia i ananasa. Warto zapamiętać tę propozycję, bo danie jest bardzo łatwe do przygotowania, a jednocześnie efektowne i raczej z gatunku tych, którymi jedzący się zachwycają. No bo ile trzeba, aby pokroić w dużą kostkę dojrzałego ananasa, świeży filet z łososia i nałożyć na patyczki? Nie wolno również rezygnować z "glazury", gdyż ta wydobywa z użytych składników wszystkie aromaty i soki.

Oto przepis:

  • umyć kawałek łososia, pozbawić skóry, pokroić w dużą kostkę
  • świeży ananas obrać, pozbawić środka i pokroić w kostkę wielkości kawałków łososia
  • nadziać na patyczki do szaszłyków, posypać natką
glazura:
  • podpiec na patelni ząbek czosnku w łupince, obok położyć przekrojoną na pół cebulę (białą lub czerwona, bądź szalotkę)
  • drobno posiekać kawałeczek papryczki chilli (bez ziarenek)
  • zmiksować blenderem cebulę, czosnek, papryczkę wraz z 2 łyżkami brązowego cukru i kieliszkiem białego octu winnego oraz szczyptą soli
Uzyskaną miksturą posmarować szaszłyki łososiowo-ananasowe, a następnie smażyć je łyżce oleju na patelni grilowej lub zwykłej do momentu, aż ryba będzie przypieczena na zewnątrz. Podawać ciepłe z fasolką szparagową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...