7.01.2013

Gruszki w czerwonym winie

Po obejrzeniu programu kuchnia plus zakupiłam kilogram twardych gruszek (wybrałam konferencję) i wykorzystałam butelkę czerwonego wina, które rzekomo miało jakiś (?) feler. Sos winny, jaki powstał po długim i wolnym duszeniu gruszek, przeobraził się w aksamitny syrop o wyjątkowym smaku. A niewiele brakowało, aby wino popłynęło kratką ściekową :-)


Składniki:

5 gruszek twardych
butelka czerwonego wytrawnego wina
kilka łyżek miodu lub cukru (ilość zależy od indywidualnych upodobań)
2 goździki
skórka pomarańczowa

Gruszki obieramy i umieszczamy w garnku, zalewamy winem, dodajemy przyprawy i wolniutko gotujemy. Możemy garnek żeliwny umieścić w piekarniku i dusić do momentu, aż gruszki staną się "szkliste". Wówczas wyjąć gruszki i kontynuować odparowywanie sosu do konsystencji syropu.

Gruszki serwować z dodatkiem bitej śmietany.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...