Po obejrzeniu programu kuchnia plus zakupiłam kilogram twardych gruszek (wybrałam konferencję) i wykorzystałam butelkę czerwonego wina, które rzekomo miało jakiś (?) feler. Sos winny, jaki powstał po długim i wolnym duszeniu gruszek, przeobraził się w aksamitny syrop o wyjątkowym smaku. A niewiele brakowało, aby wino popłynęło kratką ściekową :-)
Składniki:
5 gruszek twardych
butelka czerwonego wytrawnego wina
kilka łyżek miodu lub cukru (ilość zależy od indywidualnych upodobań)
2 goździki
skórka pomarańczowa
Gruszki obieramy i umieszczamy w garnku, zalewamy winem, dodajemy przyprawy i wolniutko gotujemy. Możemy garnek żeliwny umieścić w piekarniku i dusić do momentu, aż gruszki staną się "szkliste". Wówczas wyjąć gruszki i kontynuować odparowywanie sosu do konsystencji syropu.
Gruszki serwować z dodatkiem bitej śmietany.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz