21.11.2012

Babka

Babka z piernikową nutą

Zanim nadejdzie czas autentycznych pierników, ciast z bakaliami i ciasteczek z kardamonem, upiekłam babkę z niewielką ilością przypraw. Teraz myślę, że można ją wykończyć polewą czekoladową, ale musiałam odkroić kawałeczek i ... ciasto zostało naruszone. Jest smaczne, proste i pozostawia przestrzeń do eksperymentów :-) dla niepokornych kucharzy i kucharek.

Składniki:

200 g masła
150 gram drobnego brązowego cukru
2 jajka
100 gram mąki przennej razowej
100 gram mąki żytniej
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki utartego kardamonu
wanilia
12 fig suszonych, namoczonych w alkoholu, np. brandy
1/2 tabliczki dobrej czekolady pokruszonej na drobne cząstki lub garść czipsów czekoladowych

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo po 1 jajku. Figi pokrojone w paseczki i namoczone w alkoholu podgrzewamy z 1 łyżką brązowego cukru i odrobiną wody, a następnie miksujemy blenderem na pastę. Gdyby była za sucha, należy dodać trochę więcej wody lub alkoholu. Można również połowę fig pozostawić w formie paseczków i wrzucić wystudzone na koniec do ciasta. Pastę z fig dodajemy do masy maślano-jajecznej, następnie delikatnie łączymy z suchymi składnikami, wcześniej przesianymi (otręby z mąki razowej, które zostaną na sitku po przesianiu powinny trafić do mąki). Wrzucamy czekoladę, paseczki fig i przekładamy ciasto do niewielkiej formy: keksówki lub foremki na babkę z otworem w środku. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni przez 50 minut.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...