Tosty francuskie
Są potrawy, które swoją genezę albo nazwę zawdzięczają przypadkowym okolicznościom, w których powstały (tart tatin), znanym personom, którym je dedykowano (Pavlova). A jak się ma sprawa tostów francuskich? Dlaczego nazwano je francuskimi?
Na pewno nie z powodu wyrafinowania, bo danie to proste, szybkie i do wykonania w każdych okolicznościach. Wystarczy trochę chleba tostowego (najlepiej z piekarni, a nie z supermarketu), jajko, mleko i parę dodatków, które mogą wynieść je ponad poziomy.
Najpierw zachęcam do odkrojenia skórki i nadania tostom ładnego kształtu.
Smażenie tostów na klarowanym maśle to kolejny krok do zamiany pospolitego pieczywa w smakowite kąski.
Odrobina cynamonu, cukier puder i syrop klonowy - doskonałe dodatki do tostów
Tosty francuskie
8 kromek pieczywa tostowego (można wykorzystać chałkę lub bułkę wrocławską)
1 jajko
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta mielonego cynamonu
Jajko ubić z mlekiem i dodatkami. Pieczywo tostowe namoczyć z obu stron, aby zwilgotniało (ale nie nasiąkło zbytnio). Smażyć na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle (podgrzewamy masło stopnowo do momentu, aż zacznie lekko brązowieć, wówczas należy zlać do naczynia i oddzielić w ten sposób tłuszcz od brązowch drobinek). Posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu. Smakują świetnie z owocami zarówno świeżymi jak i rozmrożonymi i koniecznie z dodatkiem syropu klonowego.
Tosty 3xtak! Kuba jadłby je najchętniej codziennie!
OdpowiedzUsuńA u mnie pachnie właśnie świeżo pieczonym chlebem, to poproszę o przepis na chleb aby porównać nasze przepisy.
Maryna, sprawdź czy może masz opcje aby Twoje przepisy można było sobie drukować bo to ułatwiałoby gotowanie/pieczenie. Taka opcja jest u Liski np.
OdpowiedzUsuńNiestety, wydaje mi się, że taka opcja na blogspocie nie jest dostępna, ale jeśli masz jakieś podpowiedzi to daj znać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Maryna