30.01.2012

Tosty francuskie

Są potrawy, które swoją genezę albo nazwę zawdzięczają przypadkowym okolicznościom, w których powstały (tart tatin), znanym personom, którym je dedykowano (Pavlova). A jak się ma sprawa tostów francuskich? Dlaczego nazwano je francuskimi? 
Na pewno nie z powodu wyrafinowania, bo danie to proste, szybkie i do wykonania w każdych okolicznościach. Wystarczy trochę chleba tostowego (najlepiej z piekarni, a nie z supermarketu), jajko, mleko i parę dodatków, które mogą wynieść je ponad poziomy.

Najpierw zachęcam do odkrojenia skórki i nadania tostom ładnego kształtu.
Smażenie tostów na klarowanym maśle to kolejny krok do zamiany pospolitego pieczywa w smakowite kąski.
Odrobina cynamonu, cukier puder i syrop klonowy - doskonałe dodatki do tostów

Tosty francuskie

8 kromek pieczywa tostowego (można wykorzystać chałkę lub bułkę wrocławską)
1 jajko
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta mielonego cynamonu

Jajko ubić z mlekiem i dodatkami. Pieczywo tostowe namoczyć z obu stron, aby zwilgotniało (ale nie nasiąkło zbytnio). Smażyć na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle (podgrzewamy masło stopnowo do momentu, aż zacznie lekko brązowieć, wówczas należy zlać do naczynia i oddzielić w ten sposób tłuszcz od brązowch drobinek). Posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu. Smakują świetnie z owocami zarówno świeżymi jak i rozmrożonymi i koniecznie z dodatkiem syropu klonowego.

3 komentarze:

  1. Tosty 3xtak! Kuba jadłby je najchętniej codziennie!
    A u mnie pachnie właśnie świeżo pieczonym chlebem, to poproszę o przepis na chleb aby porównać nasze przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Maryna, sprawdź czy może masz opcje aby Twoje przepisy można było sobie drukować bo to ułatwiałoby gotowanie/pieczenie. Taka opcja jest u Liski np.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety, wydaje mi się, że taka opcja na blogspocie nie jest dostępna, ale jeśli masz jakieś podpowiedzi to daj znać.
    Pozdrawiam,
    Maryna

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...