Wczoraj opiekałam paprykę, by soczyste plastry polać sosem pomarańczowo-miodowym i dodać do sałaty. Ta wersja przypomina mi lato i telerz grilowanych mięs i warzyw.
Oczekujemy jednak zimy, więc dania powinny być ciepłe i bardziej treściwe. Dzisiaj ponownie wzięłam paprykę "na warsztat", ale po to, by uzyskać zupełnie inny efekt. Po obraniu i pokrojeniu na spore kawałki podsmażyłam ją na patelni grilowej razem ze słupkami cukinii i wiórkami cebuli. Doprawiłam kruche warzywa solą, pieprzem i ziołami. Już na tym etapie można zakończyć to danie, ale ja bardzo lubię warzywa w wersji leczo/ratatouille, dodaję więc gęsty sos pomidorowy i zaostrzam pikantną przyprawą chilli. Garść świeżych lub suszonyc ziół bardzo wskazana.
Leczo z papryki i cukinii
- 2 czerwone papryki i 1 żółta
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 cukinia
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- oliwa
- przyprawy: sół, pieprz, cukier, chili, natka pietruszki, bazylia, oregano
Wykonanie
Papryki obrać i pokroić na duże kwadraty, cukinię pokroić na grube słupki, cebulę na wiórka, ząbek czosnku na drobne plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni (idealnie na grilowej, by nieco przypiec warzywa), smażyć ok. 2 minuty, dodać czosnek, wlać przecier pomidorowy i przyprawy. Jeszcze chwilę dusić.
Smacznego.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz