22.10.2011

Tiramisu

Lekcję gotowania w Rzymie rozpoczęliśmy od tiramisu. Banalnie? Tak pomyślałam, ale nie miałam nic przeciwko. Każdy miłośnik tego deseru ma swoją ulubioną wersję. Z czekoladą, różnymi alkoholami i dodatkami. Szef Andrea zaskoczył nas najprostszym tiramisu jakie znam. Ilość składników ogranicznona do minimum. Ważne, abyśmy użyli mascarpone najlepszego z dostępnych, zadbali o świeże jajka i pozwolili odpocząć deserowi co najmniej kilka godzin w lodówce.


Tiramisu

składniki:

250 g mascarpone
4 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki gorzkiego kakao
4 jajka
1 szklanka mocnej kawy
biszkopty

wykonanie:

  • zaparzyć i wystudzić kawę, namoczyć w niej biszkopty uważając, aby nie wchłonęły zbyt dużo kawy, wystarczyć szybkim ruchem zamoczyć ciastko w kawie i strząsnąć nadmiar płynu
  • biszpoty ciasno ułożyć w naczyniu, jeśli wymiary naczynia wymagają tego, biszkopty przed namoczeniem mozna "dociąć"
  • ubić białka, dodając powoli cukier
  • ubić zółtka na gęsty krem
  • wyłożyć do miski serek mascarpone, dodać połowę masy białkowej i połowę masy żółtkowej, delikatnie wymieszać składniki starająć się utrzymać puszystość kremu (nie należy na tym etapie używać miksera), powtórzyć czynność z pozostałą połową składników
  • wyłożyć krem na biszkopty, delikatnie rozsmarować, jeżeli przygotowujemy tiramisu w dużym półmisku - naczyniem należy solidnie potrząsnąć, aby krem równomiernie rozłożył się 
  • deser przechowujemy w lodówce, przed podaniem posypujemy cienką warstwą kakao - używając sitka i dbając o całkowite przykrycie kremu
  • deser już po kilku godzinach można kroić i serwować jak ciasto, bardzo efektownie wygląda tiramisu przygotowane w kieliszkach do koktajli.




1 komentarz:

  1. Ciesze sie, ze wreszcie zdecydowalas sie na ujawnienie Twoich kulinarnych zdolnosci w szerszym gronie! Blog wyglada pieknie i bardzo smacznie. Pozdrawiamy, Kasia i Sebastian

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...