Tiramisu
składniki:
250 g mascarpone
4 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki gorzkiego kakao
4 jajka
1 szklanka mocnej kawy
biszkopty
wykonanie:
- zaparzyć i wystudzić kawę, namoczyć w niej biszkopty uważając, aby nie wchłonęły zbyt dużo kawy, wystarczyć szybkim ruchem zamoczyć ciastko w kawie i strząsnąć nadmiar płynu
- biszpoty ciasno ułożyć w naczyniu, jeśli wymiary naczynia wymagają tego, biszkopty przed namoczeniem mozna "dociąć"
- ubić białka, dodając powoli cukier
- ubić zółtka na gęsty krem
- wyłożyć do miski serek mascarpone, dodać połowę masy białkowej i połowę masy żółtkowej, delikatnie wymieszać składniki starająć się utrzymać puszystość kremu (nie należy na tym etapie używać miksera), powtórzyć czynność z pozostałą połową składników
- wyłożyć krem na biszkopty, delikatnie rozsmarować, jeżeli przygotowujemy tiramisu w dużym półmisku - naczyniem należy solidnie potrząsnąć, aby krem równomiernie rozłożył się
- deser przechowujemy w lodówce, przed podaniem posypujemy cienką warstwą kakao - używając sitka i dbając o całkowite przykrycie kremu
- deser już po kilku godzinach można kroić i serwować jak ciasto, bardzo efektownie wygląda tiramisu przygotowane w kieliszkach do koktajli.
Ciesze sie, ze wreszcie zdecydowalas sie na ujawnienie Twoich kulinarnych zdolnosci w szerszym gronie! Blog wyglada pieknie i bardzo smacznie. Pozdrawiamy, Kasia i Sebastian
OdpowiedzUsuń