25.03.2013

Wielkanocne menu

Mam nadzieję, że to ostatnie zdjęcie niechcianego od dawna śniegu. Obok 2-dniowe kiełki hodowane na Wielkanocny stół.  Zaczynam przygotowania do wielkanocnych potraw, póki co bez pośpiechu ustawiam w spiżarni produkty, kóre będą mogły poczekać na Wielkanocną niedzielę. Zwłaszcza, że niektóre muszą wykiełkować, inne skwaśnieć, stężeć lub zastygnąć.


Ugotowałam karmel z dodatkiem wanilii z myślą o wykorzystaniu do mazurka z orzechami włoskimi lub do posmarowania sernika. Czy aby nie będzie za słodko?


Zakwas na żurek:

1 l przegotowanej i wystudzonej wody
200 g mąki żytniej chlebowej typ 2000
piętka chleba żytniego na zakwasie

Zakwas powinien po 2 dniach "ruszyć", wtedy dodam dodatki takie jak czosnek, listek laurowy, ziele i kilka ziaren pieprzu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...