1.02.2013

Zupa z soczewicy, sernik z czekoladą i wiśniami

Zupa krem z soczewicy z dodatkiem przypraw azjatyckich to moje odkrycie ostatnich dni. Nie dość, że samo zdrowie, bo warzywa strączkowe cieszą się taką opinią, to jeszcze o tej porze roku ciekawe urozmaicenie wśród zup. Wystarczy ugotować dobry wywawar (np. indycze skrzydełko z warzywami) i przystępujemy do przygotowania zupy:

Zupa z soczewicy (składniki na 4 porcje)

  • 150 g soczewicy dokładnie umytej i namoczonej chociaż przez 1/2 godziny w zimnej wodzie
  • 3 szklanki rosołu
  • cebula pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • kawałeczek papryczki chilli (opcjonalnie)
  • 2 duże marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka obrana i pokrojona w kostkę
  • przyprawy utarte w moździerzu: łyżeczka nasion kolendry, łyżeczka kminu i 1/2 łyżeczki kurkumy,
Cebulę, czosnek i papryczkę lekko zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Dodać utarte przyprawy i poddusić przez chwilę, wsypać wymoczoną soczewicę, dodać szklankę rosołu i wolno dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Jeśli rosół wyparuje, dodać kolejną szklankę płynu. Po 20 minutach dorzucić pozostałe warzywa i dusić kolejne 10-15 minut, aż będą miękkie. Zupę zmiksować w blenderze, dodając rosół oraz śmietankę w takiej ilości, aby konzystencja była kremowa i niezbyt gęsta. Doprawić świeżo mielonym pieprzem.




Sernik na czekoladowym spodzie z wiśniami - przepis wkrótce ....






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...