Zupa z soczewicy (składniki na 4 porcje)
- 150 g soczewicy dokładnie umytej i namoczonej chociaż przez 1/2 godziny w zimnej wodzie
- 3 szklanki rosołu
- cebula pokrojona w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- kawałeczek papryczki chilli (opcjonalnie)
- 2 duże marchewki pokrojone w kostkę
- 1 czerwona papryka obrana i pokrojona w kostkę
- przyprawy utarte w moździerzu: łyżeczka nasion kolendry, łyżeczka kminu i 1/2 łyżeczki kurkumy,
Cebulę, czosnek i papryczkę lekko zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Dodać utarte przyprawy i poddusić przez chwilę, wsypać wymoczoną soczewicę, dodać szklankę rosołu i wolno dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Jeśli rosół wyparuje, dodać kolejną szklankę płynu. Po 20 minutach dorzucić pozostałe warzywa i dusić kolejne 10-15 minut, aż będą miękkie. Zupę zmiksować w blenderze, dodając rosół oraz śmietankę w takiej ilości, aby konzystencja była kremowa i niezbyt gęsta. Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
A GDZIE PRZEPIS NA SERNIK.Z POZDROWIENIAMI IWONA Z SUWAŁK
OdpowiedzUsuń