25.01.2013

Najlepsze ciasto marchewkowe

Niedawno opublikowałam przepis na ciasto marchewkowe, które zawsze udaje się. Byłam przekonana, że na tym skończę poszukiwania idealnej receptury ... ale było to oczywiście tylko chwilowe złudzenie.    Domowi cukiernicy - tacy jak ja - zawsze ulegają pokusie kolejnych doświadczeń ze składnikami i metodami przygotowania potraw.  No i wzbogaciłam się o kolejny przepis, który zapewnia wszystko to, czego powinniśmy oczekiwać od ciasta marchewkowego. Jest jednocześnie puszyste i wilgotne! O to mi chodziło. A jeśli jeszcze wykończycie je warstwą kremu z serka mascarpone, to otrzymacie prawdziwie smakowitą nagrodę za wasze wysiłki.

Najlepsze ciasto marchewkowe:

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki cukru, najlepiej drobnego
  • 1/3 szklanki cukru brązowego (idealnie muscovado light albo dark brown)
  • 1 i 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • 3 szklanki marchewki utartej na drobnych oczkach
  • 2 szklanki mąki pszennej (1/2 szklanki mąki zastąpiłam mąką pszenną razową do domowego wpieku chleba)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • odrobina startej gałku muszkatołowej
  • wanilia prawdziwa, ekstrakt bądź zwykły cukier wanilinowy
opcjonalnie, zależnie od upodobań:
2 garście posiekanych orzechów włoskich, 2 garście rodzynek, 1 szkanka posiekanego ananasa z puszki, bez soku

krem:
200 gram serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru, starta skórka z 1 cytryny - razem krótko utarte
lub
krem z serka philadelphia - serek philadelphia utarty z taką samą ilością miękkiego masła i cukru pudru

Wykonanie:

Cukier miksujemy z olejem, następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku oraz wanilię. 
Sypkie składniki mieszamy w jednej misce, dla pewności można przesiać przez sito.
Cukier brązowy łączymy z utartą marchewką. 
Odsypujemy 1/3 sypkich składników i pozostałe dodajemy w 3 partiach do ubitej masy. 
Dodajemy do marchwi odłożoną 1/3 mąki i tak wymieszaną część marchewkową łączymy z masą jajeczną. Na tym etapie możemy wyłączyć mikser i połączyć składniki mieszając szpatułką. 
Na koniec dodajemy wybrane dodatki. 
Masę wlewamy do prostokątnej formy o wymiarach 35x25cm i pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku podgrzanym do 180 stopni. Stopień upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem, gdy patyczek jest suchy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy przez kilka minut w piekarniku.

Całkowicie wystudzone ciasto smarujemy kremem z serka mascarpone lub serka philadelphia.

Smacznego.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...