Najlepsze ciasto marchewkowe:
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki cukru, najlepiej drobnego
- 1/3 szklanki cukru brązowego (idealnie muscovado light albo dark brown)
- 1 i 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 4 jajka
- 3 szklanki marchewki utartej na drobnych oczkach
- 2 szklanki mąki pszennej (1/2 szklanki mąki zastąpiłam mąką pszenną razową do domowego wpieku chleba)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cynamonu mielonego
- odrobina startej gałku muszkatołowej
- wanilia prawdziwa, ekstrakt bądź zwykły cukier wanilinowy
opcjonalnie, zależnie od upodobań:
2 garście posiekanych orzechów włoskich, 2 garście rodzynek, 1 szkanka posiekanego ananasa z puszki, bez soku
krem:
200 gram serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru, starta skórka z 1 cytryny - razem krótko utarte
lub
krem z serka philadelphia - serek philadelphia utarty z taką samą ilością miękkiego masła i cukru pudru
Wykonanie:
Cukier miksujemy z olejem, następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku oraz wanilię.
Sypkie składniki mieszamy w jednej misce, dla pewności można przesiać przez sito.
Cukier brązowy łączymy z utartą marchewką.
Odsypujemy 1/3 sypkich składników i pozostałe dodajemy w 3 partiach do ubitej masy.
Dodajemy do marchwi odłożoną 1/3 mąki i tak wymieszaną część marchewkową łączymy z masą jajeczną. Na tym etapie możemy wyłączyć mikser i połączyć składniki mieszając szpatułką.
Na koniec dodajemy wybrane dodatki.
Masę wlewamy do prostokątnej formy o wymiarach 35x25cm i pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku podgrzanym do 180 stopni. Stopień upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem, gdy patyczek jest suchy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy przez kilka minut w piekarniku.
Całkowicie wystudzone ciasto smarujemy kremem z serka mascarpone lub serka philadelphia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz