4.03.2012

Biszkopt

Po powrocie z wyjazdu narciarskiego dopadły mnie niezliczone obowiązki. Doszło do tego, że nawet ciasto do imienionowej herbatki kupiliśmy w cukierni. Było ... okropne i nie znalazło chętnych. Na szczęście do upieczenia biszkoptu wystarczy kilka jajek, trochę mąki, cukru i już. Odnalazłam jeszcze trochę śmietanki i białą czekoladę. No i torcik gotowy.

Biszkopt:

4 jajka ubić z 90 g cukru i  cukrem waniliowym na puszysty krem.
Wyłączyć mikser i wolniutko dosypywać 80 g mąki pszennej wymieszanej z 30 g mąki ziemniaczanej.
Ciasto wstawić do piekarnika nagarzanego do 170 stopni, piec 35 minut.

Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 4 części, nasączyć herbatą.

Przygotować krem:

Ubić śmietankę 30 %, dodać białą czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. 
Przełożyć ciasto kremem, wierzch posmarować ulubioną konfiturą domowego wyrobu.

Smacznego!







5 komentarzy:

  1. przepis na czasie! przyda mi sie bardzo na najblizsza umpreze. a czy mozna uzyc kwadratowej formy?

    OdpowiedzUsuń
  2. i jeszcze dwa pytania: czy nie potrzeba proszku do pieczenia oraz ile dac tej smietanki i czekolady do kremu?

    OdpowiedzUsuń
  3. kwadratowa czy prostokątna forma będzie także świetna, wydaje mi się, że wtedy należałoby upiec 2 blaty biszkoptowe, bo ten z 4 jajek jest mały i moja forma miała średnicę 18 cm (czyli dużo mniej niż tradycjyne). Blaty dobrze jest upiec dzień wcześniej, przekroić kolejnego dnia Kazdy z nich na połowę (przykładając się do precyzyjnego wykonania tego etapu, dzięki czemu ciasto będzie wyglądać apetycznie i profesjonalnie :-)

    pół godziny przed przekładaniem kremem nasącz blaty

    ubij 250 g śmietanki z 2 łyżkami cukru pudru, gdy już będzie prawie sztywna, wmieszaj ręcznie rozpuszczoną czekoladę(1 tabliczka najlepiej czekolady Lindt białej), zamiast czekolady można użyć śmietanki i mascarpone (250 g) oraz większej ilości cukru

    posmaruj blaty konfiturą, nałóż sporo kremu śmietankowego i przykryj drugim blaem - nie przygniataj, dobrze jest ciasto umieścić na papierze do pieczenia w formie, w której je piekłaś, aby zapobiec wyciekaniu kremu i by stężąło utrzymując kształt

    w razie pytań służę pomocą

    wierzchni biszkopt można posmarować konfiturą i posypać startą czekoladą

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze jedna wskazówka - przed włożeniem biszkoptu do piekarnika, trzeba kilka razy uderzyć formą o blat, by pozbyć się dużych pęcherzy powietrza, wtedy po przekrojeniu ciasta nie spotka Ciebie niespodzianka w postaci dorodnych "dziur"

    OdpowiedzUsuń
  5. no czekam i czekam na kolejny wpis... czyżbyście przeszli na jakąś dietę i zamknęli kuchnie na 4-ry spusty????

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...