Moje śniadanie to duży kubek cappuccino z niewielką kromką pieczywa i solidną łyżką konfitury, oczywiście mego własnego wyrobu. Czy jest to zdrowe śniadanie? Nie wiem, ale na pewno moment parzenia kawy i słodko-kwaśny smak konfitur nie spowszedniał i stanowi niezmiennie miły akcent poranka. Takie śniadanie jem ja. Moja rodzina musi zjeść inny posiłek, urozmaicony i solidny. Jedną z pozycji śniadaniowego zestawu stanowi owsianka. Nie są to jednak zwykłe płatki owsiane ugotowane na mleku, ale znacznie bardziej wyrafinowane danie. Przepis znalazłam dawno temu w amerykańskim magazynie kulinarynym i dzięki niemu przekonałam się, że płatki owsiane można podać w ciekawy sposób.
Płatki owsiane z jabłkami
składniki (na 2-3 porcje)
- 1 szklanka płatków owsianych górskich ekologicznych
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 kwaśne jabłko
- płatki migdałowe
- 1 szklanka mleka do spienienia
wykonanie:
Wsypać płatki do garnka z mlekiem i zagotować na wolnym ogniu; dodać sól, cukier i cynamon. Po 2-3 minutach od zagotowania zdjąć garnek z palnika, przykryć pokrywką i zostawić, aby płatki wchłonęły mleko. Obrać jabłko, pokroić na miniaturową kosteczkę i dodać do ugotowanych płatków. Płatki migdałowe lekko uprażyć na suchej patelni. 1 szklankę mleka spienić jak do cappuccino (można także podgrzane mleko ubić trzepaczką).
Wlać płatki do miseczki, uzupełnić kilkoma łyżkami pianki mlecznej, posypać uprażonymi migdałami.
Smacznego.
Co za piękne zdjęcie! Owsianka wygląda bardzo apetycznie ! (i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuję za słowa uznania, staram się : )
OdpowiedzUsuńproste ale jakie super. jutro ugotuje dla moich chłopaków!
OdpowiedzUsuń