7.11.2011

8 listopada Dniem Zdrowego Śniadania ; )

Moje śniadanie to duży kubek cappuccino z niewielką kromką pieczywa i solidną łyżką konfitury, oczywiście mego własnego wyrobu. Czy jest to zdrowe śniadanie? Nie wiem, ale na pewno moment parzenia kawy i słodko-kwaśny smak konfitur nie spowszedniał i stanowi niezmiennie miły akcent poranka. Takie śniadanie jem ja. Moja rodzina musi zjeść inny posiłek, urozmaicony i solidny. Jedną z pozycji śniadaniowego zestawu stanowi owsianka. Nie są to jednak zwykłe płatki owsiane ugotowane na mleku, ale znacznie bardziej wyrafinowane danie. Przepis znalazłam dawno temu w amerykańskim magazynie kulinarynym i dzięki niemu przekonałam się, że płatki owsiane można podać w ciekawy sposób.





Płatki owsiane z jabłkami

składniki (na 2-3 porcje)

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich ekologicznych
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 kwaśne jabłko
  • płatki migdałowe
  • 1 szklanka mleka do spienienia
wykonanie:

Wsypać płatki do garnka z mlekiem i zagotować na wolnym ogniu; dodać sól, cukier i cynamon. Po 2-3 minutach od zagotowania zdjąć garnek z palnika, przykryć  pokrywką i zostawić, aby płatki wchłonęły mleko. Obrać jabłko, pokroić na miniaturową kosteczkę i dodać do ugotowanych płatków. Płatki migdałowe lekko uprażyć na suchej patelni. 1 szklankę mleka spienić jak do cappuccino (można także podgrzane mleko ubić trzepaczką).
Wlać płatki do miseczki, uzupełnić kilkoma łyżkami pianki mlecznej, posypać uprażonymi migdałami.

Smacznego.

3 komentarze:

  1. Co za piękne zdjęcie! Owsianka wygląda bardzo apetycznie ! (i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziekuję za słowa uznania, staram się : )

    OdpowiedzUsuń
  3. proste ale jakie super. jutro ugotuje dla moich chłopaków!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...