Życzę radosnych Świąt Wielkanocnych wszystkim czytelnikom i sympatykom mego bloga.
30.03.2013
29.03.2013
Sushi na piątek
Parę dni temu popełniłam kulinarne wykroczenie i kupiłam w supermarkecie gotowe sushi. Było fatalne. Wtedy pomyślałam, że jestem zbyt surowa dla siebie. Zaliczyłam profesjonalną lekcję przyrządzania sushi, odbyłam videosesję na youtube, wielokrotnie robiłam je w domu, ale zawsze miałam poczucie, że jest ciągle dalekie od doskonałości. Zestawienie zawartości pudełeczka z supermaketu z moim wyrobem przekonało mnie, że o niebo lepiej sobie radzę od tego nieszczęsnego ... producenta. Zatem nigdy więcej sushi z lodówki. Domowe jest słodkie, soczyste, pełne dobroci. Jak plasterek avocado, to solidny, łosoś - jeśli nie mam przekonania do surowego - proszę bardzo - może być lekko upieczony. Dymka, sałata, nawet odrobina majonezu. Nie żałuję niczego.
Jasne, przygotowanie sushi to ryzykowna gra i nigdy nie wiem, kiedy popełnię błąd. Rolowanie california roll tak, aby nie było za ścisłe, ani za luźne to moje największe zmartwienie. Wcześniej jeszcze trzeba ugotować idealny ryż i dobrze go doprawić - tu akurat pomocny jest internet, np. uniwersytet sushi , dobrze żeby procje były równe, nie za duże i nie za małe ... Z czasem idzie to coraz lepiej i kiedyś, tak jak na przykład ja dzisiaj, siadasz z półmiskiem pełnym sushi i mówisz ... naprawdę potrafię robić sushi.
California roll:
* paczuszka ryżu do sushi ugotowana zgdnie z instrukcją ze strony uniwersytetu sushi, powinny wyjść 3 szklanki ugotowanego ryżu;
*zalewa z 1/3 szklanki octu ryżowego, 2 łyżek cukru i 1 łyżeczki soli (składniki należy lekko podgrzać, aby sól i cukier rozpuściły się),
Ugotowany i lekko wystudzony ryż mieszamy drewnianą łyżką z zalewą.
Przygotowujemy matę (zabezpieczamy ją kawałkiem folii spożywczej), mokrymi dłońmi nakładamy ryż na płatek nori (wcześniej przez chwilę lekko prażę go na patelni i odcinam tak, aby pozostało 3/4 kawałka), ryż bardzo dokładnie rozkładamy na nori, pozostawiając 1 cm odstępy od brzegów, uciskamy go, aby powstała równa, niezbyt gruba warstwa, posypujemy prażonym sezamem i odwracamy na drugą stronę.
Nakładamy paseczek wasabi i układamy słupek ogórka, avocado, bardzo świeżego łososia surowego lub pieczonego i zwijamy "roladkę". Kroimy na pół, a następnie połówki na kolejne cząstki. Podajemy z sosem sojowym.
Jasne, przygotowanie sushi to ryzykowna gra i nigdy nie wiem, kiedy popełnię błąd. Rolowanie california roll tak, aby nie było za ścisłe, ani za luźne to moje największe zmartwienie. Wcześniej jeszcze trzeba ugotować idealny ryż i dobrze go doprawić - tu akurat pomocny jest internet, np. uniwersytet sushi , dobrze żeby procje były równe, nie za duże i nie za małe ... Z czasem idzie to coraz lepiej i kiedyś, tak jak na przykład ja dzisiaj, siadasz z półmiskiem pełnym sushi i mówisz ... naprawdę potrafię robić sushi.
California roll:
* paczuszka ryżu do sushi ugotowana zgdnie z instrukcją ze strony uniwersytetu sushi, powinny wyjść 3 szklanki ugotowanego ryżu;
*zalewa z 1/3 szklanki octu ryżowego, 2 łyżek cukru i 1 łyżeczki soli (składniki należy lekko podgrzać, aby sól i cukier rozpuściły się),
Ugotowany i lekko wystudzony ryż mieszamy drewnianą łyżką z zalewą.

Nakładamy paseczek wasabi i układamy słupek ogórka, avocado, bardzo świeżego łososia surowego lub pieczonego i zwijamy "roladkę". Kroimy na pół, a następnie połówki na kolejne cząstki. Podajemy z sosem sojowym.
27.03.2013
Sałatka z fenekułem
Dziasiaj odebrałam 2 kartony specjałów z Sycylii. Znalazły się wśród nich fenekuły i rozmaite pomidorki, są też przepyszne krwisto-czerwone pomarańcze. Powstała z tego szybka, ale warta zapamiętania sałatka z fenekułem i sosem na bazie soku pomarańczowego. Chrupkie, kwaskowate i bardzo smaczne. Polecam.
Sałatka z fenekułem:
* garść liści botwinki (może być rukola albo cykoria)
* 1/2 fenekuła pokrojona na cieniutkie plasterki
* 1 wyfiletowana pomarańcza (tak aby wydobyć segmenty pomarańczy bez blonek)
* kilka pomodorków koktajlowych (lub garść ziarenek granata)
* garść listków natki pietruszki (najlepiej takiej o drobnych listkach, nie kroimy jej tylko urywany pojedyńcze listki)
Składniki aranżujemy na dużym, płaskim półmisku i polewamy sosem.
Sos:
* płaska łyżeczka musztarty
* łyżeczka miodu
Uciermay oba składniki i dodajemy
* sok z pomarańczy
* oliwę z oliwek
* odrobinę gęstego octu balsamicznego
Po połączeniu składników powinien powstać gęsty, aksamitny sos. W sam raz do świeżych warzyw.
A kiełki biegną w górę ...
Znalazłam ciekawy sposób na gotowanie jajek na twardo, który planuję przetestować w najbliższych dniach…
* garść liści botwinki (może być rukola albo cykoria)
* 1/2 fenekuła pokrojona na cieniutkie plasterki
* 1 wyfiletowana pomarańcza (tak aby wydobyć segmenty pomarańczy bez blonek)
* kilka pomodorków koktajlowych (lub garść ziarenek granata)
* garść listków natki pietruszki (najlepiej takiej o drobnych listkach, nie kroimy jej tylko urywany pojedyńcze listki)
Składniki aranżujemy na dużym, płaskim półmisku i polewamy sosem.
Sos:
* płaska łyżeczka musztarty
* łyżeczka miodu
Uciermay oba składniki i dodajemy
* sok z pomarańczy
* oliwę z oliwek
* odrobinę gęstego octu balsamicznego
Po połączeniu składników powinien powstać gęsty, aksamitny sos. W sam raz do świeżych warzyw.
A kiełki biegną w górę ...
Znalazłam ciekawy sposób na gotowanie jajek na twardo, który planuję przetestować w najbliższych dniach…
Weź 4 jajka i umieść je w rondelku.
Nalej do rondelka wody tak, aby dokładnie przykryła jajka z nadmiarem ok 2 cm.
Połóż rondelek na małym ogniu i przykryj pokrywką.
Gdy woda zacznie się gotować, zdejmij rondel z ognia i odstaw na 12 minut pod przykryciem.
25.03.2013
Wielkanocne menu
Mam nadzieję, że to ostatnie zdjęcie niechcianego od dawna śniegu. Obok 2-dniowe kiełki hodowane na Wielkanocny stół. Zaczynam przygotowania do wielkanocnych potraw, póki co bez pośpiechu ustawiam w spiżarni produkty, kóre będą mogły poczekać na Wielkanocną niedzielę. Zwłaszcza, że niektóre muszą wykiełkować, inne skwaśnieć, stężeć lub zastygnąć.
Ugotowałam karmel z dodatkiem wanilii z myślą o wykorzystaniu do mazurka z orzechami włoskimi lub do posmarowania sernika. Czy aby nie będzie za słodko?
Zakwas na żurek:
1 l przegotowanej i wystudzonej wody
200 g mąki żytniej chlebowej typ 2000
piętka chleba żytniego na zakwasie
Zakwas powinien po 2 dniach "ruszyć", wtedy dodam dodatki takie jak czosnek, listek laurowy, ziele i kilka ziaren pieprzu.
Ugotowałam karmel z dodatkiem wanilii z myślą o wykorzystaniu do mazurka z orzechami włoskimi lub do posmarowania sernika. Czy aby nie będzie za słodko?
Zakwas na żurek:
1 l przegotowanej i wystudzonej wody
200 g mąki żytniej chlebowej typ 2000
piętka chleba żytniego na zakwasie
Zakwas powinien po 2 dniach "ruszyć", wtedy dodam dodatki takie jak czosnek, listek laurowy, ziele i kilka ziaren pieprzu.
23.03.2013
Lista zakupów na Wielkanoc
Idą Święta, szykuję listę dań, które chciałabym w tym roku przygotować, trochę sprawdzonych przepisów i trochę nowości wyszperanych w blogosferze (dołączam linki do przepisów). Myślę o lekkiej Wielkanocy, z dużą ilością świeżych przekąsek, które zastąpią wędliny i mięsa. No, może tradycyjna biała kiełbasa pozostanie niezagrożona :)
I. Przystawki:
1. Jajka faszerowane (świeże zioła, avocado, tuńczyk, orzechy włoskie) lub np. ze słonecznikiem
2. Sałatka jarzynowa
3. Pasztet z wątróbki np. drobiowej
4. Pasztet może taki: grand marnier
5. Zielony sos wielkanocny
6. Majonez domowy
7. Terina z łososia
II. Zupa: żurek (przepis na zakwas) albo zupa chrzanowa
III. Desery
Kruche ciasto z pysznym kajmakiem
kremowy sernik krakowski
mazurek pomarańczowy z białą czekoladą
Subskrybuj:
Posty (Atom)